sobota, 5 marca 2016

Razowe naleśniki z warzywnym farszem


Naleśniki razowe z warzywnym farszem to danie mocno przez nas zmodyfikowane. Na początku miały być krokiety, które znalazłyśmy w książce "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską". Jednak, gdy zaczęłyśmy je przygotowywać okazało się, ze proporcje są źle podane, że jest za mało przypraw, smak niewyraźny. Chciałyśmy uratować to danie, dlatego zmieniłyśmy proporcje, dodałyśmy więcej przypraw, więcej warzyw, więcej składników i wyszło pysznie. Zamiast krokietów, naleśniki, ale taka wersja bardziej nam odpowiada. Farsz warzywny jest przepyszny, sprawdzi się nie tylko do naleśników - warto go przyrządzić. Naleśniki wyszły lekko kwaskowe, ale to zasługa maślanki, dlatego polecamy użyć raczej mleka roślinnego zamiast niej. Ciężko się je smażyło i przywierały do patelni, chociaż ciasto miało odpowiednią konsystencję (może to przez pestki dyni i słonecznika?) Trzeba było się trochę pogimnastykować, ale wyszły. Jeśli macie ochotę na zdrowy, lekki obiad, polecamy :)


Składniki:

Naleśniki:
8 łyżek mąki żytniej razowej
łyżka pestek słonecznika
łyżka pestek dyni
szklanka maślanki
jajko
woda gazowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji
sól, pieprz, majeranek

Farsz:
1 szalotka
1/2 czerwonej papryki
pomidor lub kilka małych pomidorków koktajlowych
3 garście szpinaku baby
5 łyżek jogurtu greckiego
sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Jajko roztrzep, dodaj maślankę i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj pestki dyni i słonecznika. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodawaj wodę. My dodałyśmy około 3/4 szklanki, aż ciasto uzyskało odpowiednią, lejącą konsystencję. Jeśli wlejesz za dużo wody, dodaj do ciasta jeszcze trochę mąki. Konsystencja ciasta powinna być dosyć rzadka, spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię.


2. Smaż naleśniki na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem. Uważaj, bo lubią przywierać do środka patelni. Naleśniki powinny się zrumienić z obu stron. Odstaw naleśniki do wystygnięcia.


3. Przygotuj farsz. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na odrobinie oliwy. Gdy cebula się zeszkli a papryka zmięknie, dodaj do nich 3 garście umytego szpinaku (my porwałyśmy go na kawałki). Przypraw warzywa solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Smaż przez 2-3 minuty aż szpinak "zwiędnie". Dodaj obranego ze skóry, pokrojonego pomidora (lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe).  

4. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij patelnię z gazu. Przestudź lekko farsz i dodaj jogurt grecki. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić. Nałóż farsz na każdego naleśnika i zawiń jak lubisz najbardziej. Podawaj na ciepło lub zimno.


Nasze oceny:

Basia: Farsz jest genialny, świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków tortilli, kanapek czy nawet do makaronu. Naleśniki wyszły lekko kwaśne, ale dobrze zgrały się ze smakiem farszu. Nie przeszkadzało mi to. Moja ocena: 8/10.

Julka: Naleśniki z tego przepisu radzę raczej zamienić na inne, choćby szpinakowe :) Jednak farsz jest przepyszny i będę do niego często wracać. Moje oceny: za naleśniki 3/10; za farsz 9/10.


8 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter